השתלת שיניים

השיניים הטבעיות שלנו חזקות ועמידות כל עוד שומרים עליהם ומטפלים בהם, אבל לפעמים הן נהרסות או אובדות מסיבה כלשהי: עששת, מחלת חניכיים, תאונה או סיבה אחרת. 

עד לפני שנים לא רבות, אופן הטיפול במקרה של אובדן שיניים היה השלמה של שיניים מלאכותיות בעזרת גשר שנשען על שיניים סמוכות, או שיניים תותבות נשלפות. אבל עם התקדמות הטכנולוגיה בענף הרפואה, היום אפשר פשוט לשחזר רק את השיניים הטבעיות שאבדו בשיניים מלאכותיות: במקום שורשי השיניים מוחדרים שתלים דנטליים עשויים טיטניום; ואז ניתן לבצע שיקום על גבי שתלים – כלומר ליצור ולהתקין שיניים חדשות, מלאכותיות, שיתפקדו וייראו הכי קרוב לשיניים הטבעיות הקודמות.

למי מתאימה השתלת שיניים ולמי לא?

כאמור, מטרתה של השתלת שיניים היא לשחזר שן או שיניים חסרות ולא להוות אלטרנטיבה לשן הרוסה שעדיין ניתן לשקם ולהציל אותה. באופן עקרוני, השתלת שיניים מתאימה לכל אדם, אך זה תלוי בכמה וכמה פקטורים כמו: המצב הבריאותי של המטופל, מצב העצם של הלסת, סיבות אובדן השיניים. 

השתלות שיניים מבוצעות כיום באופן נפוץ למדי ויש להן שיעור הצלחה גבוה של למעלה מ-96%, ובכל זאת יש מטופלים שמשתייכים ל"אוכלוסיות סיכון" ולהם הטיפול פחות מתאים: ביניהם ניתן למנות מעשנים כבדים, מטופלים עם סוכרת לא מאוזנת, מטופלים עם מחלת חניכיים פעילה, מטופלים הנוטלים תרופות מסוימות ועוד. מטופלים כאלה אמנם יכולים לעבור טיפול השתלת שיניים, אך קיים סיכוי גבוה שבטווח הארוך ההשתלה תיכשל.

איך מבצעים השתלת שיניים?

קיימים מספר סוגי שתלים דנטליים ומגוון טכניקות השתלות שיניים שמבוצעות במרפאתו של ד"ר עומר. באופן כללי, ההליך מבוסס על החדרת שתלי טיטניום אל עצם הלסת הן בצורה רגילה של קידוח חופשי והן בהשתלה ממוחשבת שתוכננה מראש בצורה וירטואלית והקידוח מבוצע דרך סד כירורגי בזווית ובעומק שתוכננו מראש. 

במהלך ההחלמה, הרקמות מתאחות והעצם צומחת סביב השתלים, כך שהם מוחזקים במקומם באופן יציב. 

בשלב הבא, לאחר חשיפת השתל (במידת הצורך) וריפוי החניכיים מסביב לכיפת הריפוי, מבוצע תהליך השיקום: הוא .מתחיל בסריקה דיגיטלית לצורך יצירת מודל תלת מימד של הלסת והשתלים, ועל בסיסו יבוצע לאחר מכן המשך תהליך השיקום באמצעות שחזור כלשהו (כתר, גשר וכדומה). 

בזמן ההמתנה להחלמה בין שלב לשלב, נהוג להתקין שיניים מלאכותיות זמניות (נשלפות/ קבועות) – עד לשלב האחרון שבו מותקנות השיניים הקבועות.

בתלות במאפיינים הרפואיים של כל מטופל, ובהתאם לשיקול דעתו של הרופא, לעיתים יש צורך בביצוע שלבי ביניים נוספים. לדוגמה, במקרה שבו אין למטופל די נפח עצם כדי לקלוט את השתל, יתכן שיהיה צורך בביצוע שלב נוסף של השתלת עצם או הרמת סינוס, ולאחר מכן המתנה להחלמה. ומאידך – שוב, כל מקרה לגופו – לעיתים ניתן גם לבצע גם השתלת שיניים ביום אחד, מבלי להמתין תקופות ביניים להחלמה.

תופעות לוואי או סיבוכים של השתלות שיניים

כאשר תהליך תכנון וביצוע ההשתלה מבוצעים בצורה קפדנית, מדויקת וסטרילית ביד מיומנת של רופא מנוסה, אז תופעות הלוואי והסיבוכים נדירים מאוד וקלים ביותר: דימומים מועטים באזור המנותח, כאבים או נפיחות קלה הן תופעות פשוטות מאוד לטיפול באופן מקומי. ישנם סיבוכים חמורים להשתלות שיניים שכוללים זיהומים גדולים או פגיעה בעצב הלסת, אך מצבים כאלה נדירים ביותר.

ומה קורה אם ההשתלה נכשלת?

כאמור, שיעורי ההצלחה של השתלות שיניים נחשבים גבוהים מאוד ונעים סביב 96%. כדי להגדיל את הסיכויים שהיא תצליח, חשוב לבחור רופא שיניים מקצועי ומנוסה שיידע לתכנן כמו שצריך את התהליך ולהוציא אותו לפועל תוך הקפדה על סטריליות מירבית בעת הניתוח. חשוב גם להקפיד לעמוד בהנחיות הרופא לאחר ההשתלה, לרבות הקפדה על צחצוח שיניים והגעה למרפאה למעקב. 

ובכל זאת, אם חלילה אדם מוצא את עצמו בין ה-4% הנותרים, כדאי לדעת: השתלת שיניים עלולה להיכשל בעיקר כאשר לא קורה "חיבור" בין השתל לעצם אליה הוא מוחדר. זה יכול לקרות ממספר סיבות אפשריות, כגון דלקת חניכיים שכבר הייתה פעילה בזמן ההשתלה אבל לא זוהתה או לא טופלה היטב.. גם הזנחה של היגיינת הפה לאחר ההשתלה עלולה לגרום לזיהום וכך לאובדן השתל. 

ובכל מקרה, גם אם השתלת שיניים לא מצליחה מסיבה כלשהי, זה עדיין לא סוף העולם. ניתן לחזור שוב על כל התהליך מתחילתו.

מה עושים אחרי השתלת שיניים?

אחרי השתלת שיניים ניתן לחזור כמעט מיידית לשגרה, אבל חשוב להקפיד על מילוי הנחיות הרופא: להימנע מאכילה עד שהשפעת חומרי ההרדמה תחלוף, להקפיד על נטילת אנטיביוטיקה שהרופא המליץ עליה וכן להימנע מלעיסת מזון קשה בימים הראשונים שלאחר ההשתלה. מומלץ לצמצם משמעותית את מנהגי העישון ושתיית המשקאות החריפים בזמן הריפוי וכן לשמור על היגיינה טובה ביותר של חלל הפה והשיניים, במיוחד באזור ההשתלה, בעזרת מברשת שיניים, שימוש בשטיפת פה רפואית ועזרים נוספים, הכל לפי הוראותיו של הרופא! אם מורגשים כאבים באזור ההשתלה – בדרך כלל משככי כאבים נפוצים יקלו ויעשו את העבודה. כמו כן חשוב לבצע מעקב וביקורת אצל רופא השיניים כדי לוודא שתהליך הריפוי מתקדם בצורה טובה.

כל האמור לעיל נכתב כמובן באופן כללי

יש להתייחס רק להנחיות המדויקות של  הרופא המטפל. לפרטים נוספים על השתלות שיניים ולקביעת תור, צרו קשר עם מרפאתו של ד"ר עאדל עומר: 04-6515506

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​